Skip to content

HR Quiz-1

June 21, 2009

1) He was born in 1841 in a suburb of Istanbul, Turkey. He was a French mining engineer at “Compagnie de Commentry-Fourchambeau-Decazeville”. He became director in 1888, and held that position over 30 years until 1918.

In 1916 he published his experience in the book “Administration Industrielle et   Générale”

image001

He has proposed that there are five primary functions of management

i. planning,

ii. organizing,

iii. commanding,

iv. coordinating, and

v. controlling .

He is the founding father of what has become known as the administration school of management. He was little known outside France until the late 40s when Constance Storrs published her translation of his book. Name him.

Ans: Henri Fayol

2) He was born in 1856 to a wealthy Quaker family in German town, Philadelphia. He joined  Harvard Law, however due to rapidly deteriorating eyesight, he had to consider an alternative career. He became an industrial apprentice patternmaker, gaining shop-floor experience at a pump-manufacturing company Enterprise Hydraulic Works, Philadelphia.

image002

In 1893 his business card at his consulting practice read “Systematizing Shop  Management and Manufacturing Costs a Specialty”. In 1898, he joined Bethlehem Steel, where he, Maunsel White, and a team of assistants developed high speed steel for which he received a personal gold medal at the Paris exposition in 1900

He wrote ‘Shop Management’ after parting company with Bethlehem Steel.

He is most remembered for developing the time and motion study.

Harvard University, one of the first American universities to offer a graduate degree in business management in 1908, based its first-year curriculum on his scientific management.

He  was also an accomplished tennis player, who won the first doubles tournament in the 1881 U.S. National Championships, the precursor of the   U.S. Open, with Clarence Clark. Who?

Ans: Frederick Winslow Taylor

3) She and her husband Frank Bunker were pioneers in the field of industrial engineering. The books ‘Cheaper by the Dozen’ and ‘Belles on Their Toes’ are the story of their family life with their twelve children. She served as an advisor to Presidents Hoover, Roosevelt, Eisenhower, Kennedy and Johnson on matters of civil defense, war production and rehabilitation of the physically handicapped. In 1926, Johnson & Johnson hired her as a consultant for market research where she studied psychological effects of the outer packaging of sanitary napkins.

image003
In 1984, the United States Postal Service issued a postage stamp in her honor.She was only the second female psychologist commemorated by a postage stamp preceded only by Maria Montessori in India in 1970. Who?

Ans: Lillian Gilbreth

4) He was born in Fairfield, Maine to Joseph Hiram and Martha in 1868. He began as a bricklayer, became a building contractor, an inventor, and evolved into management engineer. He eventually became an occasional lecturer at Purdue University, which houses his papers.

image004
He discovered his vocation when, as a young building contractor, he sought ways to make bricklaying (his first trade) faster and easier. This grew into a collaboration with his eventual spouse, Lillian  that studied the work habits of manufacturing and clerical employees in all sorts of industries to find ways to increase output and make their jobs easier.
According to Claude George (1968), he reduced all motions of the hand into some combination of 18 basic motions. These included grasp, transport loaded, and hold. He named the motions ‘therbligs’. Name him

Ans: Frank Bunker Gilbreth

5) He was born in 1908 the eldest of seven children and raised in Brooklyn. His parents were uneducated Jewish immigrants from Russia. He is noted for his conceptualization of a “hierarchy of human needs”, and is considered the father of humanistic psychology.

image005

He studied what he called exemplary people such as Albert Einstein, Jane Addams, Eleanor Roosevelt, and Frederick Douglass rather than mentally ill or neurotic people, writing that “the study of crippled, stunted, immature, and unhealthy specimens can yield only a cripple psychology and a cripple philosophy
His hierarchy of needs is predetermined in order of importance

The lower four layers of the pyramid are what he called “deficiency needs” or “D-needs”: physiological, safety and security, love and belonging, and esteem. With the exception of the lowest (physiological) needs, if these “deficiency needs” are not met, the body gives no physical indication but the individual feels anxious and tense. Who are we talking about?

Ans: Abraham Harold Maslow

6) He was a Management professor at the MIT Sloan School of Management and president of Antioch College from 1948 to 1954. His 1960 book ‘The Human Side of Enterprise’ had a profound influence on education practices. In the book he identified an approach of creating an environment within which employees are motivated via authoritative, direction and control or integration and self-control, which he called ‘theory X’ and ‘theory Y’, respectively.Name him.

image006

Ans: Douglas McGregor

7) He was born and raised in Honolulu, Hawaii. He first came to prominence for his studies of the differences between Japanese and American companies and management styles. His first book in 1981 summarized his observations-‘Theory Z: How American Management Can Meet the Japanese Challenge’

image007

His second book, ‘The M Form Society: How American Teamwork Can Recapture the Competitive Edge’, examined various techniques implementing that approach. He also came up with his three approaches to control in an organization’s management:
•    Market control
•    Bureaucratic control
•    Clan control
In recent years he has turned his attention to the organization and effectiveness of schools and issues of school district administration. He published an overview in 2003 in Making Schools Work. He chaired an education reform panel for Governor Arnold Schwarzenegger of California, and some of his proposals are being considered currently. Who?

Ans: William G. Ouchi

8 ) He was born in Calvert County, Maryland. He graduated from McDonogh School in 1878 and then went on to Johns Hopkins University.
He then worked as a teacher and draughtsman before becoming a mechanical engineer. His charts were employed on major infrastructure projects including the Hoover Dam and Interstate highway system and continue to be an important tool in project management.
image008

In 1887, he joined Frederick W. Taylor in applying scientific management principles to their work at Midvale Steel and Bethlehem Steel—working there with Taylor until 1893. He also designed the ‘task and bonus’ system of wage payment and additional measurement methods worker efficiency and productivity.

Ans: Henry Laurence Gantt

9) He was the son of a Church of Ireland archdeacon in Kildare, Ireland.
Among the ideas he has advanced are the “portfolio worker” and the “Shamrock Organization” (in which professional core workers, freelance workers and part-time/temporary routine workers each form one leaf of the “Shamrock”). His business career started in marketing at Shell International. He was a co-founder of the London Business School in 1967 and left Shell to teach there in 1972.

image009
He is married to Elizabeth, a photographer, with whom he has collaborated on a number of books including  ‘The New Alchemists and A Journey through Tea.’ Who?

Ans: Charles Handy

10) He was born in Montreal, September 2, 1939 and is an internationally renowned academic and author on business and management. He is currently the Cleghorn Professor of Management Studies at the Desautels Faculty of Management of McGill University in Montreal, Quebec, Canada, where he has been teaching since 1968,

image010
His seminal book, ‘The Rise and Fall of Strategic Planning’ criticizes some of the practices of strategic planning today.He recently published a book entitled Managers Not MBAs which outlines what he believes to be wrong with management education today. Who?

Ans: Henry Mintzberg

Disclaimer: All facts are from wikipedia and other websites.Some facts may be disputed; please let the blog owner know if you find any discrepancies.As they say, to err is…

Update: Ans updated. Thanks for the attempts.

Scores:

Anubhav Chatterjee-5

Abhi-10

Way to go Abhi!

<!–[if !mso]> <! st1\:*{behavior:url(#ieooui) } –>

She and her husband Frank Bunker were pioneers in the field of industrial engineering. The books Cheaper by the Dozen and Belles on Their Toes are the story of their family life with their twelve children. She served as an advisor to Presidents Hoover, Roosevelt, Eisenhower, Kennedy and Johnson on matters of civil defense, war production and rehabilitation of the physically handicapped. In 1926, Johnson & Johnson hired her as a consultant for market research where she studied psychological effects of the outer packaging of sanitary napkins.

In 1984, the United States Postal Service issued a postage stamp in her honor[8

She was only the second female psychologist commemorated by a postage stamp preceded only by Maria Montessori in India in 1970

Knowledge Cross-Over in a Globalized World

May 12, 2009

An article of mine which I co authored with my colleague Kanisha Raina, was shortlisted by NHRD for a  ‘special jury award’. The article will be published in the NHRD journal.

You will find the article below.

View this document on Scribd

The Article emphasizes on the value of leveraging knowledge across the geographies – creating systems that enable a company  to tap into the knowledge, experiences, and creativity of its employees from across the globe to improve its performance.

Thanks to Ritesh Daryani, Sandeep K Krishnan and Neha Saraf for all the help

Isle of No Man

May 11, 2009

“No man is an island,
Entire of itself.
Each is a piece of the continent,
A part of the main.”

I would have had to kneel down for half an hour,had I connected this John Donne’s poem to HCM.But,duh! I never knew HR in school.I was an average Joe. HR text books have twisted my brains.That brings us to the question, ‘why the blog?’

The need for collaboration / social-networking are seen as key HCM drivers in today’s complex world. Through this blog I intend to reach out to fellow HR professional and share HR Papers/links and info.